COOKING

Συνταγή: Φέτος φτιάξε μόνη σου το πασχαλινό τσουρέκι


Branded Content Team

19 Απριλίου 2024

Συνταγή: Φέτος φτιάξε μόνη σου το πασχαλινό τσουρέκι
Έτσι θα φτιάξεις το πιο λαχταριστό πασχαλινό έδεσμα

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού. Προσωπικά, την έχω συνδέσει με τα παιδικά μου χρόνια. Τότε που η μαμά μου, μία μέρα πριν το πασχαλινό τραπέζι, έμπαινε στην κουζίνα και πεταγόμασταν όλοι από τη μυρωδιά της γλυκιάς ζύμης που κατέκλυζε τον χώρο. Όταν πια ήταν έτοιμο, τοποθετούσαμε και το περίφημο κόκκινο αυγό στη μέση και τότε πραγματικά ξέραμε πως το Πάσχα είναι επίσημα εδώ.

Jenny.Gr

Όταν πια μεγάλωσα κι έφυγα από το σπίτι, κάθε χρόνο περίμενα πώς και πώς να έρθει ξανά αυτή η περίοδος ώστε να συγκεντρωθεί η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και να φτάσει η στιγμή να στρώσουμε το τραπεζομάντηλο. Τα σπιτικά φαγητά να γεμίσουν τον χώρο και σε περίοπτη θέση να σταθεί το αγαπημένο μυρωδάτο τσουρέκι που πατροπαράδοτα πια φτιάχνεται με την ίδια συνταγή που λατρεύουν όλοι.

Βασικό συστατικό δεν είναι άλλο από τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με όλη τη θρεπτική αξία του σιταριού που είναι το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και που έχει συνοδεύσει αναρίθμητες οικογενειακές περιστάσεις πηγαίνοντας από γενιά σε γενιά.

Jenny.Gr

Φέτος που το Πάσχα πέφτει αρχές Μαΐου, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να απολαύσουμε στο έπακρο τον καλό καιρό παρέα με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Να στολίσουμε τον κήπο ή τη βεράντα του σπιτιού και να ζήσουμε ξεχωριστές γευστικές στιγμές με φόντο το πράσινο και την ζεστή από τον ήλιο ατμόσφαιρα. Γιατί τίποτα δεν είναι σαν το σχεδόν καλοκαιρινό αεράκι που θα μας περιτριγυρίζει σε αυτό το ξεχωριστό τραπέζι του Μαΐου.

Jenny.Gr

Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή για τσουρέκι που θα ολοκληρώσει και θα απογειώσει το δικό σου φετινό πασχαλινό τραπέζι.

Η συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι που θα φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι

Υλικά

80 γρ. νωπή μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 κιλό Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ

330 γραμμάρια ζάχαρη

6 αυγά (τα 2 για το στόλισμα του τσουρεκιού στο τέλος)

300 γρ. φρέσκο γάλα

1 κουτ. γλυκού μαστίχα

1 κουτ. γλυκού μαχλέπι

1 κουτ. γλυκού μαστίχα

Ξύσμα λεμονιού

Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

-Ανακάτεψε τη μαγιά με 100ml γάλα και άφησέ τη στην άκρη για να ενεργοποιηθεί.

-Σε ένα μπολ ανακάτεψε την Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με τη μαστίχα και το χαλέπι.

-Ρίξε σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο, τα 4 αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το υπόλοιπο γάλα και ανακάτεψέ τα.

-Πρόσθεσε το μείγμα με τη φαρίνα και ζύμωσε για περίπου 15 λεπτά βάζοντας το ανταλλακτικό με τον γάντζο στο μίξερ. Θα καταλάβεις ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.

-Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ τη για περίπου 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί (ή και τριπλασιαστεί) ο όγκος της.

-Όταν φουσκώσει, κόψε τη σε 3 ή 4 κομμάτια, πλάσε τα σε κορδόνια, τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί και έπειτα άφησέ τα στην άκρη για άλλη μία ώρα.

-Στα δύο εναπομείναντα αυγά, πρόσθεσε ένα κουταλάκι ζάχαρη, άλειψε τα τσουρέκια και άσε τα στην άκρη για άλλο ένα τέταρτο. Εν τω μεταξύ, προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.

-Ψήσε μέχρι να ροδίσουν (20-30 λεπτά) και τοποθέτησε 1-2 αυγά πάνω του για διακόσμηση.

Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές στο www.sintages-jotis.gr

Advertorial

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.