WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάνεις πάρα πολύ γιόγκα; Να γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Απριλίου 2024

Κάνεις πάρα πολύ γιόγκα; Να γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σου
pexels
Ένα μόνο μάθημα γιόγκα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, πιο δυνατοί και πιο ήρεμοι. Όμως αν το παρακάνετε θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μετά την πρακτική της γιόγκα, πολλοί παρατηρούν ότι σκέφτονται πιο καθαρά, είναι πιο ήρεμοι και νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια. Είναι αλήθεια πως η γιόγκα μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους στη ζωή σας. Όμως, ανάλογα με το είδος της γιόγκα που κάνετε και πόσο συχνά, μπορεί να το παρακάνετε.

Υπάρχουν πολλοί τύποι γιόγκα , από τα σωματικά απαιτητικά μαθήματα «δύναμης» μέχρι τη γιόγκα νίντρα - που είναι όσο πιο κοντά στον ύπνο. Εάν είστε υγιείς, είναι πιθανώς ασφαλές να κάνετε μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια γιόγκα κάθε μέρα, ειδικά εάν κάνετε μια ποικιλία διαφορετικών στυλ.

Αλλά, εάν κάνετε μια πρακτική που είναι πολύ προχωρημένη για εσάς ή πολύ έντονη (χωρίς επαρκή ανάπαυση), μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα, όπως τραυματισμούς.

Λοιπόν, πώς ακριβώς μπορείτε να το παρακάνετε όταν πρόκειται για τη γιόγκα; Και πώς θα καταλάβετε πότε πιέζετε πολύ το σώμα σας;

Εδώ είναι μερικά σημάδια της ακραίας πρακτικής γιόγκα

Η γιόγκα παρεμποδίζει τον ύπνο, την κοινωνική ζωή ή άλλα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά

Δεν ακούτε συχνά κανέναν να λέει: «Ωχ, όχι, κάνω πολύ γιόγκα τον τελευταίο καιρό», Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε αυτό το είδος της πρακτικής αρκετά συχνά. Αν και είναι σπάνιο, σύμφωνα, μπορείτε να το παρακάνετε, εφόσον η πρακτική παρεμβαίνει στον ύπνο σας, την κοινωνική σας ζωή, την εργασία σας ή άλλες ευθύνες σας.

Πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά σωματικά και παραλείπετε τις ημέρες ανάπαυσης

Το να το παρακάνετε σωματικά μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και να οδηγήσει σε πόνο και κόπωση στους διάφορους μύες και τις αρθρώσεις που χρησιμοποιείτε, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων όπως τραυματισμούς από υπερβολική χρήση.

Παρακολουθείτε μαθήματα που είναι πολύ προχωρημένα ή πολύ έντονα

Τα μαθήματα που είναι πάνω από το επίπεδό σας ή αυτά που είναι πολύ αυστηρά μπορεί να σας κάνουν να το παρακάνετε και να κινδυνεύσετε να τραυματιστείτε. Αν είστε αρχάριοι στη γιόγκα, βρείτε ένα μάθημα εισαγωγικού επιπέδου σε όποιο στυλ σας ενδιαφέρει.

Αν είστε νεότεροι και πιο υγιείς, θα έχετε πιθανώς μεγαλύτερη ευκολία στην προσαρμογή ορισμένων πιο απαιτητικών πρακτικών γιόγκα, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με ένα μάθημα αρχαρίου.

Λάβετε επίσης υπόψη το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Εάν βρίσκεστε σε χαμηλότερο επίπεδο ή έχετε ένα πρόβλημα υγείας που περιορίζει τις σωματικές σας ικανότητες, αναζητήστε ένα μάθημα που δεν είναι πολύ επίπονο.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν πιέζετε το σώμα σας πέρα ​​από τα όριά του κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος είναι να προσέχετε την αναπνοή σας. Δεν πρέπει να νιώθετε πάρα πολύ καταπονημένοι ώστε να μην μπορείτε να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας σωματικά ή να δουλέψετε τους μυς σας, αλλά δεν θέλετε να μείνετε με κομμένη την ανάσα.

Εξ ορισμού, η γιόγκα έχει να κάνει με την εστίαση στην αναπνοή. Αν λοιπόν τρέμετε και αν η αναπνοή σας βγαίνει με δυσκολία, αυτό δεν είναι γιόγκα. Και θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάνετε στάσεις για τις οποίες δεν είστε έτοιμοι ή ότι το μάθημα δεν σας ταιριάζει.

Εάν έχετε κάποιο (αλλά όχι εξουθενωτικό) πόνο σε λιγότερο χρησιμοποιούμενους μύες που εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας ή δύο ημερών, αυτή είναι πιθανώς μια φυσιολογική και υγιής απάντηση στην πρόκληση του σώματός σας. Αν όμως νιώθετε ένα αίσθημα πόνου που δεν εξαφανίζεται μετά από μερικές μέρες, τότε μπορεί πραγματικά να το έχετε παρακάνει και θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση.

Jenny.Gr
pexels

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερβολικής γιόγκα;

Κι όμως η υπερβολική γιόγκα μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς, όπως και κάθε άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας.

Για παράδειγμα μπορεί να τραυματιστούν οι τένοντες σας, εάν κάνετε πρακτικές γρήγορης ροής vinyasa και να αναπτύξετε κάποιο χρόνιο συνεχή πόνο. Υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς στον αυχένα από την εξάσκηση των ανεστραμμένων στάσεων.

Σύμφωνα με έρευνα 1.336 δασκάλων γιόγκα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Yoga Therapy , η υπερβολική προσπάθεια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού κατά τη διάρκεια της γιόγκα. Οι εκπαιδευτές ανέφεραν ότι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί αφορούσαν τον αυχένα, το κάτω μέρος της πλάτης, το γόνατο, τον ώμο και τον καρπό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Orthopedic Journal of Sports Medicine , εξέτασε τραυματισμούς της γιόγκα που έστειλαν τους ανθρώπους στον γιατρό σε διάστημα 14 ετών και διαπίστωσε ότι τα διαστρέμματα και τα τεντώματα στο στήθος, την πλάτη, τους ώμους και την κοιλιά ήταν τα πιο συνηθισμένα (και η αιτία του 46,6 τοις εκατό των τραυματισμών γιόγκα).

Επίσης η υπερβολική εξάσκηση της hot yoga μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ναυτία ή ομίχλη που μπορεί να προέλθει είτε από αφυδάτωση ή από ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Ένα από τα οφέλη της hot yoga είναι ότι οι μύες σας ζεσταίνονται πιο γρήγορα, αλλά ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι μερικές φορές, όταν είστε σε ένα ζεστό μάθημα, πραγματικά δεν ξέρετε αν έχετε τραβήξει κάτι ή έχετε τραυματίσει έναν σύνδεσμο.

Συμβουλές για μια υγιή πρακτική γιόγκα

Το κλειδί για μια υγιή και χαρούμενη πρακτική γιόγκα είναι η ισορροπία. Για να μην το παρακάνετε (ή για να επιστρέψετε σε καλό δρόμο αν πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά με τη γιόγκα), ορίστε τι προτείνουμε.

Δοκιμάστε μια μίνι πρακτική. Προσπαθήστε να αφιερώσετε σύντομες συνεδρίες 15 ή 20 λεπτών στην πρακτική σας. Ακόμα κι αν το κάνετε αυτό κάθε μέρα ή με μία ή δύο ημέρες διάλειμμα την εβδομάδα, ο κίνδυνος υπερβολικής χρήσης είναι σχετικά χαμηλός. Και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους αρχάριους να ξεκινήσουν γιόγκα.

Ακούστε το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε τα σήματα από το σώμα σας. Αν νιώθετε ότι καταπονείστε, οι μύες σας τρέμουν ή δεν μπορείτε να διατηρήσετε καλή ευθυγράμμιση, θα πρέπει να βγείτε από τη στάση για μερικές στιγμές. Μπορείτε μετά από λίγο να ξαναμπείτε στη στάση και να την κρατήσετε για λίγο περισσότερο.

Εάν ασκείτε μια απαιτητική μορφή γιόγκα, πάρτε ρεπό. Εάν η πρακτική σας επικεντρώνεται σε έναν στόχο, όπως η οικοδόμηση δύναμης ή το να γίνετε πιο ευέλικτοι, σκεφτείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας μια μέρα ξεκούρασης μεταξύ των μαθημάτων. Δίνοντας στους μυς λίγο χρόνο για να επισκευαστούν, μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε περισσότερη δύναμη.

Τέλος ξεκινήστε να εξερευνάτε τις φιλοσοφίες της γιόγκα. Το να μάθετε μερικές από τις υποκείμενες φιλοσοφίες της γιόγκα, συμπεριλαμβανομένων εννοιών όπως η μη βία, θα μπορούσε να είναι διαφωτιστικό. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα να κάνετε από το να πιέζετε τον εαυτό σας σωματικά και η εξερεύνηση αυτών των άλλων πτυχών μπορεί να σας βοηθήσει να μην το παρακάνετε. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να είστε πιο γενναιόδωροι και πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Και φυσικά για να χαλαρώσετε μπορείτε να μάθετε τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.